torsdag 26 januari 2017

26/1 Dagens rapporter del 1

Idag var det många bolag som rapporterade och de största bolagen som släppte idag var bra. Jag sammanfattar de största bolagen på förmiddagen så ska jag försöka sammanfatta de lite mindre under eftermiddagen.

Nordea redovisade ett rörelseresultatet på 1 248 Meuro som var en bra bit över det väntade som var 1 080 miljoner euro. Även räntenettot kom in högre än väntat då det uppgick till 1 209 Meuro som var 9 Meuro högre än det väntade och kreditförlusterna uppgick till och det var en tillväxt på 2% i lokala valutor och även marginalerna var utlåning steg jämfört med tidigare.  129 Meuro som var 35 Meuro lägre än vad analytikerna trodde. Nordea har som mål att höja utdelning varje år och det föreslår styrelsen i år också men bara en höjning från 0,64 till 0,65 euro per aktie. Ledningen föreslår att bankens kostnader kommer öka med 2-3% i lokala valutor jämfört med 2017 men under 2018 kommer kostnaderna vara oförändrade men kostnaderna ökade med 5% under 2016, så de försöker sänka ökning av kostnaderna framöver. Ledningen säger att 2017 kommer fortsätta att vara händelserikt genom investeringar i plattformar och förändra organisationen.

Ericsson fortsätter gå väldigt dåligt och rapporten kom in ganska dåligt då det blev förlust under det fjärde kvartalet. Rörelseresultatet blev -0,3 Miljarder kronor och det var lägre än väntat då analytikerna trodde att det skulle bli en vinst på 0,38 miljarder kronor istället. Det som drog ner resultatet var att marginaler kom in 2% lägre än vad analytikerna trodde då den blev 26% och marginalerna sjönk så mycket var för att patent- och licensintäkter var lägre. Men de lyckades slå försäljningen då den uppgick till 65,2 Mkr jämfört med vad analytikerna trodde som var 59,2 Mkr men den sjönk med 11%jämfört med tidigare år. Den stora nyheten var att utdelningen kapas till 1 kr per aktie som var ungefär hälften av vad analytikerna trodde. I princip var allt sämre än vad analytikerna trodde och det bevisar hur svårt Ericsson har det nu och antagligen kommer det fortsätta så flera kvartal framöver eftersom det är svårt att ändra ett så stort bolag på kort tid och de kommer ta stora kostnader i omstruktureringskostnader, ledningen tror att det kommer bli uppemot 3 miljarder för 2017.

Tele2 släppte en bra rapport då Ebitda uppgick till 1 459 Mkr som var högre än analytikerna tro som var på 1 295 Mkr. Även försäljningen blev högre än väntat då det uppgick till 8 217 Mkr jämfört med 7 854 men även det viktiga nyckeltalet som är marginaler blev högre än väntad då de blev 17,8% som var 1,3% högre än det väntade.. Styrelsen föreslår 5,23 kr per aktie som var lite högre än väntad men de gick ut med att bolaget kommer dela ut 4 kr per aktie nästa år. Ledningen räknar med att under 2017 så kommer Ebitda hamna i intervallet 5,9-6,2 miljarder kronor.

Intrum Justitia har det varit mycket prat om i slutet av 2016 eftersom de vill gå ihop med Lindorff men många tycker att affären har varit för dyr för Intrum men många tycker även att det är en bra affär. Rörelseresultatet uppgick till 559 Mkr och det var långt över det väntade som var 420 Mkr och även nettoomsättningen slog det väntade då det uppgick till 1 719 jämfört med 1 544 Mkr. Styrelsen föreslår en utdelning på 9 kr och det är enligt deras utdelningpolicy men analytikerna trodde på mer, de trodde på 20 öre mer i utdelning. Ledningen säger att det är sannolikt att det kommer bli nya mål när sammanslagningen med Lindorff godkänns, de tror på en högre vinst per aktie men tyvärr även högre skuldsättning kommande år.

Ett annat storbolag som det har hänt mycket i under 2016 är SCA och deras rapport vi ungefär som väntad. Rörelseresultatet kom in som väntad på 3 685 Mkr som var ungefär 60 Mkr högre vad analytikerna trodde. Försäljningen uppgick til 30 897 Mkr som var ungefär 1 000 Mkr högre än väntad men det som drog ner resultatet var att rörelsemarginalen blev 11,9 som var lite lägre än det väntade som var 12,1%. Styrelsen föreslår en lägre utdelning än väntad då de föreslår en utdelning på 6 kr när analytikerna trodde på 6,21 kr per aktie. Den organiska tillväxten under året var 2% även fast det är delvis utmanade marknadssituation för vissa verksamheter. Den bästa marknaden är tillväxtmarknader då den växte med 33%  men på mogna marknader var den samma som förra året.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar