tisdag 6 september 2016

DistIT särnoterar Alcadon


Bildresultat för distit

Imorgon kommer DistIT delas upp i två olika bolag, ett som heter DistIT och det andra bolaget som kommer delas ut till aktieägarna heter Alcadon. Processen av särnoteringen från DistIT började i december förra året då bolaget köptes ut från DistIT för 190 miljoner kronor, då det var det beräknade börsvärdet. Alcadon är ett grossistbolag som säljer komponenter och produkter inom passiv samt aktiv infrastruktur till företag som t.ex installatörer och telekomoperatörer. Inom passa produkter så ingår, installationsmaterial som t.ex. koppar, fiber kabel,uttag och kontakter, det ingår även teknisk support och utbildning. Inom aktiva produkter så ingår det utrustning som switchar, konverter och trådlösa produkter samt teknik support. Bolaget har 40 anställda och de säljer i Sverige samt Norge.

Alcadon hade en omsättningsökning som uppgick till 21% under 2015 men dessvärre så har den minskat endel i början av året.Nettoomsättningen uppgick till 281 miljoner kronor under 2015 men marginalen sjönk från 34,4% till 30,6% om man jämför 2015 med 2014 men även fast marginalen sjönk så var vinsten på 33,8 miljoner kronor för 2015. 81% av försäljningen var i Sverige och 19% såldes i Norge. 89% av försäljningen gick till installatörer, 7% såldes till teleoperatörer och resten gick till övrigt.  Första halvåret i år har gått ganska dåligt för Alcadon då nettoomsättningen har minskat från 153 miljoner kronor förra året till 142 miljoner kronor men marginalen var högre i år och det gör så att vinsten uppgår till 13 miljoner kronor som är 2 miljoner mer än förra året. Vinsten ökade för att deras egna märkesvara ECS ökade försäljningen och på dem varorna så är marginalen högre och då får de högre marginaler när de säljer egna varor än andras varor.

Eftersom Alcadon har liknande försäljning och marginal över alla kvartal och då kan man göra en enkel beräkning att börsvärdet borde uppgå till ungefär (13*2*13) 338 miljoner kronor. Jag tar 13 miljoner som är första halvårets vinst gånger 2 för att få vinsten för helåret och sen antar jag ungefär ett pe-tal på 13 då det är ett tråkigt grossistbolag som brukar vara ganska lågt värderat. Då blir börsvärdet 338 miljoner kronor. Börsvärdet för hela DistIT är 844 miljoner kronor. Alcadon är ungefär 40% av DistIT och då kan man anta att DistIT kommer falla med närmare 40% imorgon.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar