tisdag 3 november 2015

Vad är en Reit?

Bildresultat för reit


Real Estate Investment Trust eller REIT som det kallas är en fastighetsinvesteringsfond. Det bra med REIT är att aktieägarna slipper bli beskattade två gånger, REIT slipper betala skatt på vinsten, den skattas bara när det blir utdelning. Det finns oftast lag på att det måste vara minst 90% av intäkterna som kommer ifrån fastighetsrelaterade och att runt 80% av vinsten ska delas ut till ägarna men regelverket varierar mellan olika länder. Det finns över 30 länder som har REIT regelverket tex Finland, Tyskland, USA, Kanada m.m men i Sverige finns det inte. REIT ger ofta utdelning och oftast hög utdelning eftersom dem måste dela ut nästan hela vinsten. De flesta har utdelningar månadsvis eller kvartalsvis. 

Det finns två olika REIT som är dem vanligaste och det är Equity REITs och Mortgage REITs(mREIT)
- Equity REIT: Äger fastigheter men dem kan även hålla på med underhållsarbete och utveckla nya fastigheter oftast för att behålla dem.
- Mortgage REIT: Förvärvar fastighetsobligationer eller köper portföljer med bostadslån på andrahandsmarknaden. 
Av alla REITs så är det 90% Equity REITS och 10% mREITS.




REIT finns inte i Sverige eftersom det inte finns regelverk för det här men i Finland finns det REIT. Det finns fondbolag som är specialiserade på just REITfonder och ett är UBfonder som har 5 olika fonder inom REITs. 

Det finns många olika sektorinriktningar på REITs. De REITs som vill vara diversifierade har fastigheter i många olika sektorer men det finns många som är inriktade mot bara en slags fastighet som tex kontor, lägenheter, sjukhus m.m. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar