lördag 21 november 2015

AstraZeneca



Jag har tänkt att dela upp mina analyser i delar istället för att göra en stor analys av några bolag för att sprida ut dem och jag är upptagen den här helgen med aktiekurs så jag kommer inte kunna skriva analyser för alla bolag som jag vill. Aktiekursen var ihop med unga aktiespararna så det var mycket fundamental analys och lite teknisk analys, och det var en energisk och bra föreläsare, så det var en fröjd att ha varit där. Det var väldigt lärorikt och jag lärde mig några nya ord. Jag har kommit på att det kan vara svårt att komma ihåg alla svåra ord inom aktievärlden så jag har tänkt att göra en ordlista till veckan för att underlätta för många. 

Bildresultat för astrazeneca


AstraZeneca är ett global läkemedelsföretag. Det är ett brittiskt-svenskt multinationellt bolaget vars produkter säljs i mer än 100 länder, deras områden är hjärta/kärl, cancer, andningsvägar samt infektion. Som många andra stora läkemedelsbolag så har Astra många patent som kommer gå ut om några år och vissa går redan ut i år, så dem är beroende att forska fram nya eller att köpa upp andra läkemedel för att behålla  deras omsättnings. Senaste åren så har omsättningstillväxten varit ganska låg förutom 2014 som tillväxten låg på 21% men andra år sedan 2009 har varit negativa förutom ett år som det var knappt positivt. Under 2014 så började det bli en positivt omsättningstillväxt och den har fortsatt under 2015. Även rörelsemarginalen ser inte så positiv ut, fram till 2012 så hade dem en marginal som uppgick till 38% men 2012-2014 så har den minskat för varje år och 2014 så var marginalen 8,19%, dem har tappat väldigt mycket på marginalen, det beror antagligen på att patent går ut och då kan konkurrenter börja producera dem och då sjunker priset och marginalerna på produkterna och att dem satsar mer på forskningen. Som man kan räkna ut så har vinsten per aktien minskat väldigt mycket efter 2011 där den toppade på 53,46 kr per aktie och under 2014 så har den minskat till 8,09 kr per aktie men under 2015 har vinsten vänt så i år så har vinsten vänt från 8,09 kr till prognostiserat 12,9 kr per aktie.

2015 har börjat bra, under tredje kvartalet så höjde dem prognosen för helåret för totala intäkter och vinst per aktie för kärnverksamheten. Under tredje kvartalet så ökade vinst per aktie för kärnverksamheten med 8%.

Eftersom utdelningen har stigit mycket senaste åren till 23,18 kr per aktie och vinsten är bara runt 10 kr per aktie så har dem varit tvungna att ta pengar från kassan eller ta lån för att kunna betala ut utdelningen. Som vanligt när man delar ut mer än man har i vinsten så kommer eget kapital sjunka som den kommer göra i år.



AstraZeneca är ett bolag som har haft det svårt och kommer ha det svårt några år till eftersom många av deras patent på storsäljare kommer gå ut inom några år och då måste de sänka priset mycket och vinsten minskar som den har gjort senaste åren. För att få bot på det problemet så måste de forska fram nya mediciner eller köpa upp andra mindre bolag som forskar fram nya. Förra veckan gjorde dem framsteg när FDA godkände Tagrisso som är lungcancerläkemedel som spås ha en miljardmarknad, det är en bra början men dem måste få fler läkemedel ut på marknaden för få fart på vinsten och marginalerna så att Astra kan behålla sin värdering. Som vi ser i grafen högst upp så har aktiekursen stigit mycket senaste åren och det är främst för att Pfizer har försökt köpa bolaget men det avbröts men kursen har varit stabil på höga kurser sen dess. Det har gjort att P/E-talet har stigit rejält och just nu är det uppe i 46,2 som är väldigt högt och de måste dubbla vinsten för att värderingen ska bli normal igen och det kommer ta många år tror jag. Jag kommer inte köpa på den här kursen utan att de får mer patent på bra mediciner så vinsten ökar så värderingen blir normal igen. Jag tror inte att det kommer bli uppköpt eftersom ägarna vill inte sälja det och Pfizer kommer inte försöka igen på att köpa Astra eftersom kommande regler i USA gör det så att det blir svårare att köpa bolag bara för att kunna betala lägre skatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar